Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Calle_aeroparts

Sidor: [1] 2 3 ... 8
1
Utrustning / Multiplex PROFI TX 16
« skrivet: 2013-12-03, 14:15:24  »
Ser fin ut [:D][:D]
Längtar tills våren så man kan provflyga den med ett värdigt flygplan :))

2
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-30, 17:36:46  »
Så för att sammanfatta. Jättebra att många är villiga att hjälpa till här på forumet! Fortsätt med det. Men de som hittills angett att de är intresserade av att vare med och utveckla/programmera/CADa/testa etc är Guzzten, Eklund och jag. Några mer?

3
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-25, 10:52:11  »
För det första så finns inget “mitt system”. Min fråga i första inlägget på denna tråd var om någon/några ville vara med och utveckla RTST till IMAC.
Men ja med ett väl designat system försvinner den mänskliga faktorn från det att skrivaren sätter poängen till publisering på nätet. Vi introducerar dock en ny felkälla, nämligen datalänk/HW/SW. Därför måste man kunna garantera till en viss procent att inga icke korrigerbara fel uppstår. En utmaning som jag inte ser några som helst problem med.

4
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-25, 07:44:18  »
quote:
Lugn och fin nu Calle

Jag är lugn, lika lugn som Galileo när han satt i husarest för att han hävdade att jorden cirkulerade runt solen:D
quote:
Jag är normalt sett inte alls någon bakåtsträvande teknikfientlig individ,
det är snarare precis tvärt om !
Ny teknik och dess användningsområden när man tänker outside the box är mycket spännande tycker jag ! !

MEN !
Jag ser tyvärr inte nyttan med ett RTST system
Tycker helt enkelt att det är inte där problemet ligger,
däremot har jag förstått att Score programmets GUI lämnar mycket övrigt att önska i avändarvänlighet...

Scoreprogrammets gui lämnar mycket att önska i användarvänlighet men du ser inte nyttan med ett RTST system.-> Med ett RTST system behövs inget gui till score.


quote:
Men vi måste ändå ställa oss frågan,
VARFÖR ! vill vi ha detta system ?
Varför Calle vill det, det vet vi redan...
Men ni andra som ännu inte skrivit i tråden, vad tycker ni ?

Som det är idag att resultatet läggs upp på nätet, när klassen är klar,
det är jättebra ! !


Resultatet hamnar inte på nätet automatiskt, nån måste sitta och skriva in 100tals siffror för hand och som vi alla vet blir det fel ibland.

Varför ska vi utveckla ett nytt gui till score, det fungerar ju nu? Varför ska vi göra ett nytt häftigt forum, det funkar ju som det är? Varför förbättra anmälningsprocessen, det går ju nu?


5
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-24, 17:45:33  »
HUR kan nån som inte vet så mycket om IMAC skuta idéen i sank? Vart är motargumenten som håller?
Självklart vet man det, är bara att kolla på statistiken i IMAC;-)

6
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-24, 17:13:59  »
quote:
Om det blir aktuellt med dedikerad/egenutvecklad hårdvara kan jag mycket väl tänka mig att sponsra med det (innom rimliga gränser). Jag har redan en massa prylar/komponenter hemma som går att använda. Då kan vi glömma det mesta vad det gäller ekonomi.


Låter super, jag har också en del elektronik. T.ex. sändare/mottagare, mikroprocessorer, regulatorer etc.

quote:
Det lär finnas många som är för och lika många som är emot detta. Att bara diskutera sig fram till om vi skall ha det eller ej lär bli väldigt svårt. Jag är rätt praktiskt lagd och tror att enda sättet att se om vi skall ha RTST eller ej är att ta fram en prototyp och göra ett prof of concept. Funkar det och det tillför något, som vissa tror idag och andra inte, så är det ju kanon. Funkar det inte så kör vi papper och penna.


Jag har samma inställning, när vi enats om vilket \"proof of concept\" som är bäst är det bara att sätta ihop och testa.


quote:
Jag stöter dagligen på personer som vill använda nya prylar och metoder bara för att det verkar fräckt och att det går och att det vore kul att jobba med ny teknik,
trots att de befintliga lösningarna och konstruktionerna har en enorm förbättringspotential till låg risk, kostnad och tidsåtgång.

Tidsåtgång för de som inte vill engagera sig = 0h.
Kostnaden är liten och risken är något man får ta hänsyn till i implementationen. Går det inte att lösa är frågan om RTST ur världen.


quote:
Och att med en dåres envishet menar du att bygga ett RTST som ingen vill ha är inte slöseri med tid då ! ?

1, Nej !

2, som vad då ?

3, som ett mer användarväligt GUI skulle lösa ! !

Just my 2 cents...

/Perra

Förstår inte riktigt dina korta svar, kan du utveckla dom?


7
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-24, 10:32:02  »
Som jag ser det.
Fördelar med RTST:
1. Poängen blir genast synliga för piloter och åskådare. Något jag tycker skulle vara ett stort lyft för IMAC. Att kunna sitta som åskådare och i “realtid” kunna följa hur det går för piloten skulle göra IMAC betydligt mer publikvänligt.

2. Systemet skulle frigöra människor på fältet som annars sitter och skriver poäng, dessa skulle kunna sköta annat för att förbättra tävlingen.

3. Vi har haft flera insidenter där den mänskliga faktorn har påverkat poänginmatningen. Flera gånger har det blivit fel när någon skrivit in poängen från pappren. Med så många poäng att skriva in är inte det så konstigt att det blir fel ibland. Jag menar att ett bra RTST system helt skulle eliminera de problemen. Det skulle med andra ord bli säkrare än nu.

Nackdelar med RTST:
1. “Svårt att skriva in i starkt solljus”. Problemet är lösbart.
2. “RTST tål inte regn och rusk”. Med bra gummi-skal till läsplattor eller annan hårdvara tål dom betydligt mer regn än papper.
3. “Priset blir högt”. tre plattor för 700 sek = 2100 sek. Med allt ekonomiskt stöd som går att få och antalet piloter som tävlar i IMAC är 2100 kr ingen större investering.

Att utveckla ett gui för lättare inmatning i score ser jag som slöseri med tid när det skulle kunna gå helt automatiskt ;-)

8
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-24, 07:39:58  »
http://www.jula.se/surfplatta-7-tac-70041-920509
Här är en Androidplatta för 699:- någon som har provat den eller liknande? Var först skeptisk men tycker den verkar rätt bra ändå. Plattan har ju det väsentliga, kapacitiv skärm, nätverk, lågt pris och dessutom minneskortläsare. Bra för o spara ner all data till som backup.

Vad IMAC Sverige ska göra med eventuella pengar är en fråga för en annan tråd. Alla är väl överens om att användandet o inköpet av ett diskuterat system måste röstas igenom på något sätt, så jag tycker vi lämnar det där än så länge.

9
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-23, 17:27:10  »
Hej Ulf!

Håller med om allt du skriver. Som jag ser det är det du beskriver den ultimata lösningen. Blir dock ett betydligt större projekt än några enheter med enkel elektronik och ett enkelt program på datorn. Jag har ingen macdator så kan tyvärr inte utveckla appar till iOS vad jag vet. Kan göra appar till Android men då blir det betydligt mer jobb att anpassa appen till alla olika Android telefoner/plattor som finns om vi inte köper in några plattor. Men då är vi tillbaka till prisfrågan.

10
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-20, 11:57:54  »
Om vi hypotetiskt skulle köra på några plattor, vad har vi för alternativ. Ä inte så insatt i världen utanför äppleträden, vilket pris landar några billiga men fungerande plattor på, nån som vet?

11
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-19, 08:57:46  »
Förstår inte riktigt pessimismen kring WLAN. Idag finns inte trådlöst nätverk på alla fält, men antalet ökar hela tiden och det är inget vi har pratat om alls. Om det är så farligt med LAN på fältet varför springer vi inte runt o säger till folk att stänga av sina telefoner/surfplattor! Dom sänder ju hela tiden o dom kan ju dela internet. Har aldrig telefonen i fickan när jag flyger, men har inga problem att lägga den i radioväskan 5 meter bort.

Jag menar dock inte att det inte är några problem, det är något vi måste diskutera/testa. Det kanske bara är så att vi har varit ignoranta om problemet tidigare. Nån med mer kunskap kanske kan uttal sig.

Jag tror inte systemet skulle introducera nya risker när vi flyger.Det får det såklart inte göra. Och när vi kommer till \"vem vill vara testkanin\" så måste man såklart göra massor med tester innan tävling. Först på depronmodeller och sen på IMAC flygplan.

Jag tror dock mer på nån annan lösning. T.ex.433 MHz radio sändare som jag tror Eklund pratade om eller de som jag skrev om tidigare, nRF24L01. Mest för att det blir mycket billigare men med samma funktionalitet.

Gällande robustheten i systemet måste vi såklart spara alla poäng i varje nod även om vi skickar allt vidare till mottagardatorn. Så att även om datalänken lägger ned kan man fortsätta döma som vanligt.

Ser inte varför systemet skulle introducera några nya svårigheter för skrivarna?
Och domarna måste såklart fortfarande ha tid att prata igenom sina poäng.

Och som tidigare talare redan skrivit, alla med multiplex kan intyga att med rätt skärm är det ALRDIG problem att se vad som är på den. (Utom möjligtvis på natten ;)

Och just det, varför ska vi ha systemet överhuvudtaget. Vi måste såklart rösta igenom det på nått IMAC möte eller nått innan vi börjar använda det. Men enligt min mening vore det grymt. Det skulle höja spänningen avsevärt och det skulle bli mycket roligare att titta på tävlingarna.
En bieffekt är ju också att ett bra fungerande system skulle minska mängden som måste arbeta bakom kulisserna för att få allt att rulla.

12
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-18, 17:49:21  »
Vad kul att så många tycker det är en intressant idé!:)
Håller med alla föregående talare. För att det ska fungera måste systemet ge många fördelar utan att introducera några stora nackdelar.
Kan sammanfatta lite hur jag har funderat.

Det vi vill är att skicka informationen från domarna på linjen till en dator för behandling. Så skrivarna behöver ett sätt att mata in poängen och sedan skicka den. Det första man tänker på är några läsplattor. Det är en svår fråga om det är den bästa vägen att gå och jag tycker vi ska diskutera det. För och nackdelar:

För att systemet ska vara värt måste det alltid gå att använda, även på nordiska eller andra stora tävlingar vi kan tänkas ha. Därför måste vi minsta ha möjlighet till 5 domare, m.a.o 5st plattor = dyrt.

Kommer troligen bli androidplattor (?) och vad jag vet kan vi välja på två sätt att implementera datalänken, WLAN eller bluetooth. Om vi tar det första måste det finnas på fältet, vilket det inte gör idag så det blir ytterligare en extra kostnad. Kör vi på bluetooth kan vi inte påverka räckvidden och den kan vara lite för kort för att nå in till sekretariatet.

Finns dock stora fördelar:
När vi väl gjort programvaran är vi inte låsta till nån hårdvara. Går en sönder köper vi bara en ny.

Och såklart GUI:t. En stor fin skärm med stora knappar på hade ju varit grymt.

Väljer vi inte läsplattor finns t.ex. systemet jag hade tänkt mig. Varje skrivare har en låda med en LCD, knappar och en rotationsencoder. Med dom skruvar han in poängen för varje manöver till varje pilot. Inne i lådan finns en mikroprocessor och en nRF24l01 sändare. Via 2.4 GHz sänder man sedan datan till en mottagarnod som man kopplar in i usb porten på mottagardatorn. Därav datan genom serieporten. Fördelarna med detta systemet är den låga kostnaden, borde gå att komma under 1000 kr för ett system med 4 noder. 3+1.

Några andra tankar. Tror vi ska vänta med att skicka poängen förrän domarna dömt klart piloten. Alternativt kan vi ju skicka preliminära poäng men viktiga att man kan prata igenom  som vanligt.

Eftersom systemet kommer introducera fler saker som kan störa våra flygplan måste vi verkligen testa ordentligt innan vi använder det på tävling.

13
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-17, 19:25:45  »
Kul! Grymt att nån mer vill vara med. Du får börja med att komma med synpunkter på allt o  sen se om det är nått du vill/kan göra.

Vi måste först speca funktionalitet noggrant så vi inte missar nått viktigt. O sen blir det många val som skall göras i hårdvaran. Ska se om jag hinner skriva ner det jag har tänkt hittills idag, annars kommer det imorgon.

14
Allmänt / RealTimeScoreTracking för IMAC?
« skrivet: 2013-09-17, 17:24:14  »
Jag har alltid tyckt att det vore kul med live-uppdaterade poäng från domarna. Började för ett tag sen designa ett system för detta men det blev aldrig klart. Funderar på att ta upp det igen, men det vore kul om någon mer vill engagera sig. Jag tänker mig att jag står för att poängen kommer till datorn i sekretariatet, m.a.o all hårdvara och programmering i noderna ute vid domarna, så vore det grymt bra om någon villa ta på sig att behandla datan i motagardatorn. Anledningen till att jag inte gjorde klart systemet var tidsbrist att jag inte hade koll på hur poängen skall ligga för att det enkelt (eller automatiskt) skall hamna på hemsidan.

Så för att sammanfatta. Är det någon som är intresserad av att behandla data från serieporten i ett dataprogram och typ visa poängen på skärmen/projektor och alternativt skriva ner poängen till en fil för att enkelt lägga upp eller automatiskt ladda upp på hemsidan?
I en första utgåva behöver det ju inte alls vara särskilt avancerat.
Isf diskuterar vi mer här, så kan alla komma med input :)

Och just det, det har ju talats om att detta redan finns men har inte sett det på våra tävlingar iaf. Men även om det släpps en awesome app från USA som gör allt och mer därtill så är det ju fortfarande ett kul projekt.

Mvh

Carl

15
Tävlingar och evenemang / Imac Tierp 27-28 juli
« skrivet: 2013-06-25, 08:12:25  »
Anmält mig nu! :)

Sidor: [1] 2 3 ... 8