Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Topics - imacse_peter

#121
Regler / ACS - ny regel inför 2007
2006-03-15, 08:27:22
ACS - Airspace Control Score, är en regel som kommer att bli officiell 2007. Den kommer att ersätta dagens \"Utanför box avdrag\".
Enligt reglerna idag ska programmen flygas inom en box. Detta kräver så mycket extra personal att det i praktiken inte är genomförbart. Att låta domarna själva döma om man är utanför boxen är också orealistiskt.
Man har testat i USA med GPS monterade i modellerna för att verkligen mäta och se hur vi själva uppfattar avstånd i luften och piloterna var utanför boxen långt tidigare än vad dom trodde.

Så istället för att ge avdrag för manövrar som \"kanske\" var utanför boxen så ges en ACS-poäng. Höga poäng delas ut till de som flyger disponerat och inte drar ut manövrarna. Det är positivt både för domare och publik som då kan se modellerna bättre. Drar man istället långt ut i sidorna för att \"ladda\" och försöka komma rätt blir det lägre poäng eftersom modellen naturligtvis blir mindre och svårare att döma.

K-faktorn för detta blir för Basic 3, Sportsman 6 och Intermediate 9. Endast hela poäng kan ges.

Detta är naturligtvis också en subjektiv bedömning och helt upp till domaren att avgöra, men det är nog lättare att ge en sådan här poäng än att försöka hålla koll på om man är utanför boxen eller inte i varje vändmanöver.
Redan i år kommer man på flera tävlingar i USA att använda ACS istället för OOB (Out Of Box penalty), då den är betydligt lättare att hantera.

Reglen i sin helhet, och bakgrunden till den, kan läsas här (länk till ACS)

// Peter
#122
Nordic IMAC Challenge, 11-13 augusti.

Kolla www.hmfk.se för mer info !